Volledig geautomatiseerde irrigatiesystemen door Wireless Wan

Er is steeds meer aandacht voor groen in stedelijke gebieden en voor gebouwen. Architecten maken steeds vaker uitdagende ontwerpen waarin groen een belangrijke rol speelt. Technische irrigatiesystemen zijn nodig voor een lange levensduur en duurzaamheid van het groen in deze projecten. HB Watertechnologie is de specialist die deze systemen ontwerpt, levert, realiseert en beheert. Voor een zorgeloos irrigatiesysteem wordt er gebruik gemaakt van sensoren die o.a. bodemvocht, temperatuur en waterdruk meten en welke via een online dashboard te monitoren en te beheren zijn. De gegenereerde data zit op een snijvlak voor meerdere partijen en stakeholders zoals gemeente, gebouwbeheerder en aannemer, die dankbaar gebruik maken van rapportages voor irrigaties en watermanagement in de breedste zin van het woord. Het tot stand brengen van een stabiele connectiviteitsverbinding is om deze reden essentieel om de data real time te kunnen ontsluiten.

Kris Bouhuijzen, Director HB Watertechnologie
“De ‘iMC Box’ staat via een mobiel-internet aansluiting, dat gecreëerd wordt met een industriële 4G router van Teltonika, in verbinding met een server. Via een vast ip-adres is elke box indien nodig afzonderlijk veilig te bereiken”.
Kris Bouhuijzen, Director HB Watertechnologie
Eneco

Challenge

HB Watertechnologie is opgericht in 1997 als HB Tuintechniek en is een echt familiebedrijf. In 2010 nam Kris Bouhuijzen het stokje van zijn vader Henk over. En in 2016 werd de keuze gemaakt om de hoogwaardige installaties volledig in te richten voor het zakelijke segment. In deze markt werden veel kansen gezien. Een goede keus, want deze focus resulteerde in datzelfde jaar tot een omzetgroei van 30%.

“HB Watertechnologie is de specialist in watertechnische activiteiten in tuinen, groen in de breedste zin van het woord en waterpartijen. Onze watertechnische activiteiten bestaan uit irrigatiesystemen en beregeningsinstallaties voor daktuinen, verticale tuinen, binnentuinen, plantenbakken en andere hoogwaardige groenprojecten. We zijn een technische partner voor hoveniers, aannemers en (tuin)architecten in de zakelijke markt, maar werken ook rechtstreeks voor bedrijven en overheidsinstellingen. In goed overleg verzorgen we het volledige traject van advies en engineering, tot levering en installatie van onze producten. Omdat we de producten zelf ontwikkelen en ontwerpen zijn ze zeer gebruiksvriendelijk. Iets wat wereldwijd erkend en gewaardeerd wordt in de samenwerkingen die we aangaan”, aldus Kris Bouhuijzen.

Actuele sensor data monitoren en beheren

Om accuraat irrigatie van groenprojecten op afstand aan te sturen en te monitoren ontwikkelde HB Watertechnologie en zusteronderneming IMC de IMC box; Irrigation Moisture Control. De ‘iMC Box’ is een innovatieve combinatie van de bediening van een irrigatiesysteem met de actuele data van vochtsensoren, een waterdruk- en flowsensor, een temperatuursensor en diverse vrije monitorcontacten. Volledig op afstand bestuurbaar via het internet met een smartphone, tablet of PC via de browser of APP. Deze box genereert real time datacommunicatie dat via een dashboard uitgelezen kan worden.

Topology hb watertechnologie

Solution

De ‘iMC Box’ staat via een mobiel-internet aansluiting, dat gecreëerd wordt met een industriële 4G router van Teltonika, in verbinding met een server. Via een vast ip-adres is elke box indien nodig afzonderlijk veilig te bereiken. De Box is zowel lokaal als op afstand volledig instelbaar door middel van de APP. De weergave van de data afkomstig van de sensoren wordt gecombineerd met de besturing van de irrigatie op afstand. Op deze manier is er één duidelijk overzicht waaruit alles kan worden gecontroleerd en aangestuurd.

“Om deze connectiviteitsverbinding tot stand te brengen kwamen we uit bij Capestone. Al snel werd aangegeven dat onze databehoefte volledig ingevuld kon worden met 4G routers geschikt voor een industriële omgeving en een eSIM databundel geleverd via zusteronderneming Comgate.

HB Watertechnologie

Toekomstvisie

Volledig geautomatiseerde watertechnische activiteiten helpen klanten ook ver buiten de Nederlandse grens. “Onze roots in “waterland” Nederland werken zeker in ons voordeel. We zien op het watermanagement vlak nog veel mogelijkheden rondom IoT. Verschillende data resources zullen steeds meer gekoppeld worden in de toekomst. Een partij zoals Comgate is complementair aan ons. Zo nemen we de hardware en connectiviteit af in abonnementsvorm, volledig voor-geconfigureerd dus klaar voor gebruik. Het gemakkelijk op- en afschalen van onze afname is een pre voor onze samenwerking, ook in de toekomst”.

Neem contact op met onze experts!

Direct contact

Capestone bv
Haagse schouwweg 6
2332KG Leiden
Nederland