Wat is WiFi 6?

In 2019 werd de nieuwste Wifi standaard geïntroduceerd: WiFi 6 (ook wel 802.11ax genoemd). Wat 5G is voor mobiel internet, is WiFi 6 voor vast internet. Met deze nieuwe variant haalt u hogere snelheden voor meerdere apparaten tegelijkertijd, zijn er minder vertragingen, heeft u een betere beveiliging en WiFi dekking. Graag leggen we u uit wat WiFi 6 inhoudt, welke voordelen het heeft ten opzichte van WiFi 5 en welke toepassingen mogelijk worden gemaakt door middel van WiFi 6. Verder bieden we u ook overzicht van alle WiFi 6 devices uit het Capestone portfolio.

Technische aspecten van WiFi 6

Het verschil tussen WiFi 5 en WiFi 6 is groot, op allerlei vlakken. WiFi 6 heeft een aantal technische verbeteringen ten opzichte van WiFi 5. Het grootste verschil is de mogelijkheid om meerdere apparaten efficiënt te bedienen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de volgende twee technologieën: MU-MIMO en OFDMA.

MU-MIMO staat voor ‘multi-user, multiple input, multiple output’. Dit kunt u vergelijken met een vloot van bezorgbusjes. Met Wifi 6 heeft u niet één bezorg bus die steeds heen en weer rijdt om pakketjes data af te leveren, maar acht. De andere technologie, OFDMA, zorgt ervoor dat de bus niet de hele tijd terug moet naar het distributiecentrum (de router), maar dat het als het nog ruimte heeft na de eerste bezorging direct door kan naar een tweede adres. En daarom kan het veel sneller functioneren dan WiFi 5. WiFi 6 maakt standaard gebruik van MU-MIMO om meerdere gebruikers in een netwerk gelijktijdig te bedienen. WiFi 6 routers passen deze techniek toe bij zowel het uploaden als downloaden, waardoor de verbinding van deze routers een stuk sneller is.

wifi 6

Welke verschillen zijn er tussen WiFi 5 en WiFi 6

  • Snelheid: Bij WiFi 6 kan er een snelheid van maximaal 9.6 Gbps gehaald worden tegenover 3.5 Gbps van de voorganger WiFi 5. Dit betekent echter niet dat de snelheid daadwerkelijkheid hoger ligt. De snelheid wordt voornamelijk bepaald door de verbinding met het internet. De nieuwe WiFi variant zet voornamelijk stappen in het slim bedienen van verschillende apparaten in het netwerk. Dat wil zeggen dat wanneer u meerdere apparaten tegelijk aansluit, u geen snelheid verliest.
  • Batterij: Naast snelheid zorgt WiFi 6 ook voor een lager stroomverbruik van apparaten. Apparaten kunnen in een zogenaamde gecoördineerde slaapstand, wat veel energie kan besparen. Dit zorgt ervoor dat uw apparaten langer meegaan met eenzelfde lading. Het instellen van vaste tijden voor apparaten om verbonden te zijn met het internet is bijvoorbeeld van toepassing op Internet of Things apparaten. Hierbij kunt u denken aan slimme thermostaten of rookmelders. Naast een langere batterij wordt ook de verbinding met apparaten die wél 24/7 verbonden moeten zijn geoptimaliseerd, omdat het netwerk minder onnodig belast wordt.
  • Beveiliging: Ook biedt WiFi 6 een betere beveiliging. Door de nieuwe technologie: WPA3 is het voor hackers lastiger om wachtwoorden te kraken, omdat de beveiligingssleutel continu verandert.
  • WiFi dekking: De technologie van WiFi 6, zorgt ook voor een beter draadloos bereik. Met de nieuwe WiFi variant komt een betere WiFi-dekking. WiFi 6 werkt op een hoge en lage frequentie. De lage frequentie komt beter door dikke muren en plafonds, hierdoor wordt de ontvangst op een andere verdieping ook verbeterd.
wifi

Meer weten? Vraag het aan onze expert

Wij helpen u graag met het beantwoorden van uw vragen. Of u nu technische ondersteuning zoekt voor uw Wireless Wan oplossing of algemene informatie over ons assortiment verlangt. Laat uw bericht achter en wij komen er spoedig op terug!

+31 85 111 0838 sales@capestone.com Direct contact
Service
Schrijf u in voor de nieuwsbrief