Het verschil tussen LoRa en LoRaWAN

LoRaWAN is een technologie die we al enkele jaren voorbij horen komen. Toch merken we bij partners en klanten dat er nog een hoop onduidelijk is over deze technologie. Zonde vindt Capestone, want het kan slimme en kostenefficiënte oplossingen bieden voor IoT vraagstukken! In dit artikel leggen we u daarom de basis van LoRa en LoRaWAN uit, welke voordelen deze technologie biedt en welke mogelijkheden er mee gecreëerd kunnen worden. Samen met TEKTELIC biedt Capestone LoRaWAN oplossingen voor de meeste wereldwijde ISM-frequentiebanden en zijn de producten geschikt voor een breed scala aan verticale toepassingen. Variërend van bedrijfs- en commerciële implementaties tot serviceproviders en industriële oplossingen.

Kom in contact

Wat is LoRa?

LoRa staat voor Long Range en is een draadloze technologie waarmee kleine hoeveelheden gegevens over grote afstanden verstuurd kunnen worden. LoRa is een onderdeel van de low power wide area (LPWA) netwerktechnologieën. Er wordt verwacht dat deze technologieën de adoptie van Internet of Things zal stimuleren aangezien ze speciaal gebouwd zijn voor apparaten met een laag stroomverbruik en lange batterijduur.

LPWA kent twee classificaties. De eerste is cellulaire LPWA, hier wordt gebruik gemaakt van een mobiel netwerk. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook Narrowband IoT (NB-IoT) en Long Term Machine Type Communications (LTE-M). LoRa is een niet-cellulair LPWA-netwerk dat informatie verdeelt over verschillende frequentiekanalen en datasnelheden met behulp van gecodeerde pakketten.

Wat is LoRaWAN?

LoRaWAN is het netwerkprotocol dat het LoRa-signaal (sensorgegevens) koppelt aan de applicatie(s). Simpel gezegd is LoRa het radiosignaal dat de gegevens transporteert, en LoRaWAN het communicatieprotocol dat controleert en definieert hoe die gegevens over het netwerk worden gecommuniceerd. Het verbindt toestellen draadloos met het internet en beheert de communicatie tussen eindtoestellen en netwerkgateways.

Voordelen van LoRaWAN

De belangrijkste voordelen van LoRaWAN zijn dat het een laag vermogen, een groot bereik en kosteneffectieve connectiviteit biedt voor apparaten die geen hoge datasnelheden vereisen. Ook is het een goede optie wanneer cellulair te duur is of de Wi-Fi-dekking niet beschikbaar.

Met de komst van LoRa zijn er nieuwe mogelijkheden binnen het Internet of Things ontstaan. Zo kan er met LoRa datacommunicatie verstuurd worden over een groot bereik met een laag stroomverbruik waardoor het gat gevuld kan worden in de technologie van cellulaire, Wi-Fi- en Bluetooth Low Energy (BLE)-netwerken die ofwel een hoge bandbreedte of een hoog vermogen vereisen, of een beperkt bereik hebben of niet in staat zijn om door te dringen in diepe binnen omgevingen.

Industrieën

Er zijn verschillende branches waarbij LoRaWAN goede oplossingen biedt:

  • Logistiek: Met gebruik van LoRaWAN kunnen locatie- en trackingmogelijkheden tegen lage kosten uitgevoerd worden. Daarnaast zorgt de geoptimaliseerde levensduur van de batterij ervoor dat deze oplossing zeer geschikt is voor assets en logistiek.
  • Slimme meters: Het vermogen van LoRaWAN om sensoren te bereiken die ondergrondse nutsvoorzieningen bewaken, maakt dit een goede connectiviteitskeuze voor slimme meters.
  • Gezondheidszorg: Het lage energieverbruik, de lage kosten en de betrouwbare prestaties van LoRa-technologie maken deze ideaal voor connected gezondheidstoepassingen. IoT-oplossingen met op LoRa gebaseerde hardware kunnen patiënten of systemen met een hoog risico 24/7 bewaken, zodat de gezondheid en medische veiligheid uitgebreid worden beheerd.

Agriculture

Binnen de agrarische sector zijn veel bedrijven op zoek naar oplossingen met behulp van Internet of Things (IoT). Dit komt niet als een schok aangezien de Food and Agriculture Organization (FAO) in 2009 al voorspelde dat voedsel-productie tot 2050 met 70% zal groeien. Smart Agriculture, LoRa en LoRaWAN zijn essentieel voor een revolutie in deze sector. Een van de belangrijkste Smart Agriculture applicaties lichten we toe.

Bodem vochtigheid meten. Door de vochtigheid op verschillende plekken in de grond te meten is het eenvoudig uit te rekenen wanneer de beste tijd is voor zaaien en oogsten. Sensoren detecteren ook verandering van temperatuur in een kas, met behulp van deze gegevens kan de ventilatie en irrigatie hierop aangepast worden. Veel van de successen binnen de agricultuur zijn afhankelijk van het accuraat meten van de omstandigheden en het hierop inspelen. Met sensoren kunnen agrarische bedrijven relatief goedkoop en eenvoudig inzicht verkrijgen over de live-locatie van het vee, het weer of de condities van de grond.

De Agriculture Sensor is de perfecte oplossing voor de verzameling van belangrijke bodem- en milieu maatstaven van bijvoorbeeld gewassen. Er zijn meerdere varianten voor diverse montage-opties beschikbaar waaronder direct grondopbouw of verhoogde montage op een paal, hek of wijnstok.

Smart Building

LoRaWAN wordt gezien als de fundering van Smart Building. We lichten hieronder een drietal populaire Smart Building applicaties toe.

Energie Management. Met LoRaWAN kunt u alle energie gerelateerde systemen samenbrengen voor Smart Building management. Zo kunt u de verlichting, verwarming, airco en brandveiligheid met elkaar verbinden. Op deze manier kan er eenvoudig controle en energieverlaging plaatsvinden.

Werkplek Optimalisering. Ook kunnen kantoren met LoRaWAN verzamelde data geoptimaliseerd worden. Door het meten en analyseren van traffic, geolocatie en real-time beschikbaarheid in het kantoorpand kan de kantooromgeving hervormd worden. Dit verhoogt de personeelstevredenheid en draagt bij aan de veiligheid van werkplekken en gebruik van kantoormiddelen.

Smart Building Security. Met LoRaWAN kunnen onder andere ramen, deuren, brandalarmen en bewegingsdetector sensoren georganiseerd worden in één beveiligingssysteem.

Met de Smart Room Sensor Gen 3 van Tektelic kunt u de kantooromgeving bewaken. Zo kan de vochtigheid, licht, beweging, schokken, of het detecteren van lekken, open / gesloten deuren en ramen gemeten en gerapporteerd worden.

Private LoRa

Capestone biedt zowel ‘lite’ gateways, ideaal voor indoor kantoorpand applicaties, maar heeft ook robuuste, grotere gateways met meer vermogen, waardoor de afstand nog verder kan toenemen tot de sensoren. We zien naast landbouw en smart building toepassingen ook een toename van private LoRaWAN toepassingen in industriële complexen. Daar waar de afstanden groot kunnen zijn en een private netwerk van belang is.

We bieden u de mogelijkheid om met de hardware en sensoren een eigen private LoRaWAN netwerk op te bouwen. Dit kan met uw eigen network server of u gebruikt de server van Tektelic. De sensorgegevens kunt u inzien in een op maat gemaakt dashboard maar u kunt ook uw eigen platform of dashboard ervoor gebruiken. Op deze manier heeft u de keus om voor een compleet end to end pakket te kiezen of u kiest zelf een aantal elementen die u nodig heeft. Tenslotte kunt u ook uw eigen sensor inbrengen en deze via LoRaWAN ontsluiten. Capestone adviseert u graag over de mogelijkheden; van LoRaWAN instapmodel tot operator-grade apparatuur.

Meer weten? Vraag het aan onze expert

Wij helpen u graag met het beantwoorden van uw vragen. Of u nu technische ondersteuning zoekt voor uw Wireless Wan oplossing of algemene informatie over ons assortiment verlangt. Laat uw bericht achter en wij komen er spoedig op terug!

Direct contact
Service
Schrijf u in voor de nieuwsbrief