4G oplossing als oren en ogen van onbemande tankstations Rolande

De transportmarkt is in verandering. Transport kan én moet groener maar ook rendabel blijven. Daarom streeft Rolande naar de schoonste, economisch haalbare brandstof in de transportsector. Op dit moment is dat LNG. Deze pionier en marktleider in het bouwen van infrastructuren voor vloeibaar aardgas voor vrachtwagens en Bio-LNG ziet LNG als de brandstof die nodig is om de weg vrij te maken voor Bio-LNG. Het bedrijf is de meest geavanceerde exploitant van LNG-stations in Europa. Trucks met een gasmotor en een speciale LNG-tank in plaats van een dieseltank kunnen rijden op deze brandstof. Het netwerk van tankstations wordt naast Nederland verder uitgebreid in België en Duitsland. Transport kan veilig LNG tanken doordat de tankstations op afstand gemonitord, bewaakt en geanalyseerd worden. Om dit te realiseren wordt er gebruik gemaakt van een 4G totaaloplossing in samenwerking met Capestone.

Leila Mulder Marketing Director Rolande.
De 4G router is gekoppeld aan een meldkamer en camerabeveiliging. “Je kunt het eigenlijk zien als de ogen en oren om te monitoren wat er speelt op de locatie van het tankstation”.
Leila Mulder Marketing Director Rolande.

Business Challenge

In 2005 begon Rolande als pionier. Met als resultaat de introductie van rijden op vloeibaar aardgas (LNG) en vloeibaar biogas (Bio-LNG), in het Nederlandse en Europese wegtransport, in 2010. Door het klimaatakkoord, CO2-tax en een toenemend milieubewustzijn van consumenten en bedrijven wordt het steeds belangrijker om hier bewust mee bezig te zijn.

De LNG-stations van Rolande bevinden zich in Nederland, België en Duitsland. Het bedrijf breidt zijn netwerk steeds verder uit in Europa met als doel een dekkend Europees LNG-netwerk. Ondanks dat de tankstations onbemand zijn, worden deze volledig op afstand gemonitord en bewaakt. Om dit te realiseren is er gekozen voor een 4G oplossing geleverd door Capestone. De 4G router is gekoppeld aan een meldkamer en camerabeveiliging. “Je kunt het eigenlijk zien als de ogen en oren om te monitoren wat er speelt op de locatie van het tankstation”, zegt Leila Mulder Marketing Director Rolande.

Natural gas

Veiligheid

“Een belangrijk onderdeel van LNG tanken is veiligheid. Dit geldt zowel voor de voorschriften die we ook kennen bij een regulier tankstation (denk aan niet roken, geen open vuur en het uitschakelen van de motor) als voor het volgen van een tankinstructie voor het tanken van LNG. Zoals het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen. Mocht er toch iets niet goed gaan of men heeft hulp nodig dan staan we altijd in verbinding. Daarnaast monitoren we 24/7 de stations en de installaties. LNG is vloeibaar gemaakt aardgas, dat een extreem lage temperatuur heeft. Hierdoor wordt het volume van aardgas 600 keer kleiner en is het uitermate geschikt als transportbrandstof. Zeer belangrijk is wel dat voor de brandstoftank de juiste technologie wordt toegepast. Om deze reden monitoren we o.a. de volume, druk, omloop/circulatie en temperatuur”.

Rolande

Solution

“Alleen een stabiele en ononderbroken verbinding maakt beheer op afstand mogelijk om realtime kennis te hebben van wat er op welke plek gebeurt en om kleine technische problemen snel en gemakkelijk op te lossen. Daarnaast maakt deze draadloze mobiele 4G verbinding het mogelijk om om heldere visuele beelden op te nemen en op te slaan middels de beveiligingscamera’s die gekoppeld zijn op elk tankstation”.

Tankstation

Samenwerking Capestone

Door de LNG tankstations uit te rusten met een router om draadloos verbinding te maken met het internet via het 4G mobiele netwerk in combinatie met de simkaarten van IoT Service Provider Comgate, is Rolande in staat om de transportsector en het zware weg transport op een veilige manier LNG te laten tanken. Voor deze oplossing kwam Rolande al snel uit bij de 4G LTE routers van Cradlepoint. Technische vragen werden snel opgelost door de engineers van Capestone. “Grootste voordeel van de Cradlepoint routers is het feit dat je alle routers kan monitoren in eigen beheer. Via NetCloud, het cloud based management systeem van Cradlepoint kunnen we alles monitoren en managen. Dit resulteert in hoge stabiliteit en uptime, dat uiteraard invloed heeft op de kosten en tevredenheid van gebruikers die bijdragen aan de energietransitie. Uiteindelijk verkopen we als het ware CO2-reductie.”

Rolande station

Meer weten?

Bent u nieuwsgierig naar wat Capestone voor uw bedrijf kan betekenen? Onze sales afdeling denkt graag met u mee! Neem contact op met sales@capestone.com of bel naar 085 111 0838. Wilt u meer informatie over Rolande? U  kunt meer lezen op de volgende website: https://www.rolande.nl/