Slimme oplossing voor ouderenzorg met LoRaWAN-connectiviteit

Naarmate de wereldbevolking ouder wordt, neemt ook de vraag naar ouderenzorg in zorginstellingen toe. Een van de moeilijkste taken in de ouderenzorg is het verzorgen van mensen met incontinentie. Uit statistieken blijkt dat urineverlies en incontinentieproblemen in Nederland en België bij bijna één op de tien mensen voorkomen. Het is tijdrovend voor zorgmedewerkers om meermaals per dag te controleren of de incontinentieluier verwisseld moet worden en kan ongemakkelijk zijn voor de ouderen. Speciaal voor deze uitdaging heeft Ontex de Orizon Smart oplossing ontwikkeld. Om de oplossing te verbinden tot het internet heeft Ontex gekozen voor Capestone en Comgate.

Business challenge

Ontex is een Belgisch bedrijf voor persoonlijke hygiëne dat een slimme oplossing heeft ontwikkeld om de incontinentiezorg te verbeteren. Deze baanbrekende oplossing zal het innovatieproces in de ouderenzorg versnellen. Het Orizon Smart-systeem voor incontinentiebeheer werd ontwikkeld om zorgverleners te waarschuwen wanneer het absorberende product van de bewoner een bepaald verzadigingsniveau heeft bereikt, zodat ze de waardigheid en het comfort van de patiënt kunnen garanderen.

Zorgprofessionals doen hun best om te voldoen aan de behoeften van de zorginstelling, maar ze kunnen nog steeds niet met zekerheid zeggen of een absorberend product al dan niet aan vervanging toe is zonder 2 tot 3 keer per dag herhaaldelijk te controleren. Dergelijke fouten leiden tot het onnodig lastig vallen van bewoners met constante controles van hun absorberende producten. Om dit probleem op te lossen, heeft Ontex een slim incontinentiezorgsysteem ontwikkeld met de technologie van TEKTELIC gateways en connectiviteit van Comgate, dat waarschuwingen stuurt wanneer het absorberende product verzadigd is en aan vervanging toe is.

Het verwisselen van een absorberend product is een taak voor een verzorger die lastig kan zijn, en voor ouderen kan leiden tot ongemak. Naast het fysieke ongemak van het verwisselen van het product, kunnen bewoners ook urineweginfecties of incontinentie-gerelateerde dermatitis ontwikkelen als het absorberende product niet op tijd wordt verwisseld. Op die manier worden andere essentiële zorgtaken duur, omdat ze meer tijd en inspanning van het medisch personeel vergen.

Solution

Een slimme incontinentieluier is de meest eenvoudige en efficiënte oplossing, die bijdraagt aan een verbeterde bewonerservaring, het verminderen van onnodig gebruik van incontinentieproducten en het naar een hoger niveau tillen van de internationale persoonlijke hygiëne. Ontex heeft, met behulp van TEKTELIC’s LoRaWAN gateways en connectiviteit van Comgate, een oplossing ontwikkeld in de vorm van een slim persoonlijk hygiëneproduct, dat bestaande problemen in de continentiezorg oplost. Het systeem bestaat uit een Orizon clip-on apparaat, te bevestigen op een nieuwe slimme incontinentieluier, transmissie technologie met een gateway van TEKTELIC en een cloud based backend, die geavanceerde algoritmes gebruikt en zorgverleners waarschuwt zodra het absorberende product verzadigd is. De combinatie van deze elementen biedt nauwkeurige informatie die toegankelijk is middels een app, zodat zorgverleners en bewoners geen extra onnodige controles meer hoeven uit te voeren.

 

Ontex Orizon smart diaper

IoT-hardware & connectiviteit

Capestone heeft voor Ontex de totaaloplossing geconfigureerd en geleverd met de TEKTELIC KONA Micro gateway en IoT-connectiviteit van Comgate op het netwerk van KPN-IoT. Door de hiermee verkregen wereldwijde dekking en betrouwbaarheid van verbinding is iedere gateway altijd goed verbonden om zijn data door te kunnen sturen. De Orizon clip-on stuurt updates over het verzadigingsniveau van het absorberende product via het stabiele LoRaWAN-netwerk van de gateways onmiddellijk door naar de cloud en zo zonder enige vertraging naar een mobiele app. Ook hebben de TEKTELIC KONA Micro IoT gateways ‘Always On’ connectiviteit en een batterij back-up. Dit is uiterst belangrijk voor een zorginstelling, omdat het de overdracht van de gegevens mogelijk maakt, zelfs als de hoofdlocatie zonder stroom komt te zitten. Deze functie zorgt ervoor dat de monitoringprocessen van Ontex Orizon Smart niet worden verstoord door stroomuitval.

Ontex solution connectivity

Configuratie op maat

Om de vloot van producten uit te rollen, configureerden Capestone en Comgate de gateways volgens de door Ontex gedefinieerde configuratie-instellingen en leverden vervolgens de LoRa-gateways, SIM-kaarten en gegevensconnectiviteit als een kant-en-klare complete oplossing. Hierbij zijn de settings in de TEKTELIC gateway op maat ingesteld en is de simkaart met de juiste APN ingesteld.

Nikhil Nagwanshi, Global Procurement Category Manager bij Ontex licht toe: “Door de configuratie van de volledige vloot door Capestone te laten uitvoeren, worden we volledig ontzorgd. Dit bespaart ons uiteindelijk geld maar ook tijd. Een groot voordeel van werken met Capestone is hun vermogen om te schalen naar onze behoeften. Aangezien Ontex elk jaar groeit, groeit ook onze uitrol van apparaten. Het is voor ons belangrijk om een betrouwbare partner te hebben die met ons mee kan groeien.”

Lees meer over onze Custom Configuratie

Meer weten?

Bent u nieuwsgierig naar wat Capestone voor uw bedrijf kan betekenen? Onze sales afdeling denkt graag met u mee! Neem contact op met sales@capestone.com of bel naar 085 111 0838. Wilt u meer informatie over Ontex of Ontex Orizon Smart? U kunt meer lezen op de volgende website: www.ontex.com.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief