Mobiele internetoplossing van Capestone in energiemodule van Factory Zero

Met een gezamenlijk doel om een energietransitie te verwezenlijken, bedachten Rik Voorn en drie gelijkgestemden Factory Zero in 2016. Bouwen en renoveren moet sneller, goedkoper en duurzamer. Dat vraagt om een radicale verandering van de heersende bouwpraktijk; van het traditionele ambacht naar de toepassing van industriële technologieën. In 2017 was de eerste compacte bouwkundig geïntegreerde energiemodule een feit. Met het eerste product, de iCEM (intergrated climate and energy module), belooft Factory Zero een gezond en comfortabel binnenklimaat te garanderen dat volledig voldoet aan de voorwaarden van de wet energieprestatievergoeding en het Bouwbesluit. De module voorziet een woning van geconditioneerde, gezonde lucht, warmte en ventilatie.

Datacommunicatie is een onlosmakelijk onderdeel van de energiemodules die Factory Zero levert om huizen op een makkelijke en betaalbare manier energiezuinig te maken. In Capestone vond de innovatieve scale-up een gelijkgestemde flexibele partner die in staat is om de benodigde 4G-oplossing te leveren voor de gewenste betrouwbare, snelle en veilige dataverbindingen.

Rik Voorn - CEO Factory Zero
‘’Een managed cloud service biedt ons de mogelijkheid de routers en dus de modules op afstand te kunnen monitoren en beheren. In productkeuze werden we geadviseerd door onze vaste software partner, die ons in contact bracht met Capestone voor 4G hardware. Een deskundige partij met korte lijnen en directe levering.’’
Rik Voorn – CEO Factory Zero

Business Challenge

De iCEM combineert de slimme besturing van warmte terug win (WTW) met warmtepomp-technologie. Dit plug and play systeem wordt binnen een dag op de bouw geïntegreerd en gemonteerd. Dankzij het all-in-one concept neemt het de bouwers een hoop werk uit handen. Er zijn minder mensen nodig tijdens de renovatie en de woning wordt razendsnel energieneutraal gemaakt. Belangrijke voordelen door het tekort aan goed geschoolde medewerkers op de bouwplaats.

De iCEM’s van Factory Zero bieden niet alleen vele voordelen voor de bouw. De leverancier van de woning, de verhuurder en de bewoner hebben, afhankelijk van de gekozen opties, de mogelijkheid om de prestatiegegevens van de module, op verschillende aggregatieniveaus, uit te lezen. Alle energiestromen en het PV-systeem worden real time gemonitord. Van energiegebruik tot inzage in de luchtkwaliteit van de woning. Om het onderhoud en de servicing van hun PV-systemen efficiënt en kostenverlagend uit te kunnen voeren, moest de data uit de modules uitgelezen kunnen worden. Voor Factory Zero is dit vooral van belang om het onderhoud en de servicing efficiënt te kunnen uitvoeren en de kosten daarvan te verlagen.

Factory Zero

Solution

Om de data uit de modules uit te kunnen lezen wordt er gebruik gemaakt van de Teltonika RUT240 en de RUT950 met een eSIM van zusterbedrijf Comgate. Rik Voorn, directeur van Factory Zero zegt hierover: ‘’Een managed cloud service biedt ons de mogelijkheid de routers en dus de modules op afstand te kunnen monitoren en beheren. In productkeuze werden we geadviseerd door onze vaste software partner, die ons in contact bracht met Capestone voor 4G hardware. Een deskundige partij met korte lijnen en directe levering.’’

Door de combinatie van de 4G routers en connectiviteit van Capestone heeft Factory Zero altijd actueel inzicht in het energieverbruik en de luchtkwaliteit per woning. Met deze informatie kunnen bewoners bijvoorbeeld geadviseerd worden hoe ze bewuster kunnen omgaan met hun energieverbruik.

Factory Zero nieuwbouw
topology FZ

De kwaliteit van data

Een bijzondere groep klanten van Factory Zero zijn de woningcorporaties. Net als de bewoners krijgen ook zij de mogelijkheid om het verbruik per woning in te zien. Factory Zero moet kunnen aantonen dat de energieprestaties van de woningen overeenkomen met de afspraken die de corporaties hierover gemaakt hebben met hun huurders. De corporaties brengen immers een energieprestatievergoeding (epv) in rekening bij hun huurders voor hun energiezuinige huis. “We hebben een harde verplichting aan woningbouwverenigingen om aan te tonen dat wat we beloofd hebben te leveren, we ook kunnen leveren. Als de datakwaliteit slecht is, is dat lastig. En dat heeft financiële consequenties voor de corporaties”, aldus Voorn.

Eisen aan communicatiepartner

Omdat Factory Zero voortdurend werkt aan de verdere verbetering van de iCEM’s stelde het bedrijf naast betrouwbaarheid nogal wat eisen aan de communicatiepartner. “Ze moesten passen bij ons DNA.” Bij Capestone is dat beslist het geval, meent Voorn. “Het is een innovatieve partij, die meedenkt, flexibel en servicegericht is en die meedenkt en helpt onze ontwikkelingen te faciliteren. En er is een ook persoonlijke klik, want zakendoen is ook mensenwerk.”

Toekomstgerichte visie

Factory Zero heeft een aantal woningen die fungeren als testlocatie voor nieuwe functionaliteiten. Voorn: “De oplossing van Capestone stelt ons in staat om dat gefaseerd te doen.” Gezien de groei die Factory Zero de komende jaren verwacht door te maken in aantallen geïnstalleerde units en in verdergaande functionaliteit zal de hoeveelheid te versturen data ook fors toenemen. Het bedrijf kijkt daarom zeker al naar de mogelijkheden die met de uitrol van het 5G-netwerk als opvolger van het 4G-netwerk binnen bereik komen. “Denk aan Internet of Things en sturing per kamer. Dat stelt andere eisen aan onze units en aan de communicatie”, zegt Voorn. Uiteindelijk moet alles met alles kunnen praten. We willen de bewoner ontzorgen. Het fijne is dat Capestone betrokken is bij onze ontwikkelroadmap.”

ICEM Factory zero

Neem contact op met onze experts!

Direct contact

Capestone bv
Haagse schouwweg 6
2332KG Leiden
Nederland