Capestone en CLICKEY solutions optimaliseren gebouwbeheer met Private LoRa netwerk.

CLICKEY solutions is een Nederlandse fabrikant/ system integrator van diverse standaard en maatwerk IoT oplossingen. Overal ter wereld biedt CLICKEY solutions IoT oplossingen voor haar klanten door de producten from scratch te ontwikkelen en het ecosysteem daaromheen te bouwen. Met hun IoT oplossingen helpen ze bedrijven bij de optimalisering van bedrijfsprocessen. CLICKEY solutions levert daarbij een set aan eenvoudige oplossingen om bezittingen te controleren, te monitoren, te beveiligen en te traceren. Een interessante klantcase waarbij CLICKEY solutions de oplossing heeft ontwikkeld en uitgerold is bij een groot bouwbedrijf in Nederland. Om meer toegevoegde waarde voor klanten te creëren, heeft het bouwbedrijf een dochterbedrijf opgestart. Zij bieden de dienst “Gebouw As A Service” aan. Met deze dienst ontzorgen ze de klant volledig door het bedrijfspand te monitoren en het gebouwbeheer volledig uit handen te nemen. Om de efficiëntie van het gebouwbeheer te optimaliseren is er met verschillende sensoren van CLICKEY solutions en gateways van Capestone een Private LoRa netwerk opgezet. Zo kunnen verschillende aspecten van een gebouw eenvoudig gemonitord en beheerd worden.

Business Challenge

Om het business model van het bouwbedrijf uit te breiden is het dochterbedrijf complementaire diensten gaan leveren. Zo zijn ze enkele jaren geleden gestart met de dienst Gebouw As A Service. Hiermee biedt ze een volledige ontzorging aan bedrijven op het gebied van gebouwbeheer. Bedrijven behouden hierdoor hun focus op hun eigen bedrijfsprocessen, waardoor ze geen tijd hoeven te besteden aan randzaken zoals het vervangen van lampen, het bellen van een loodgieter of het in dienst nemen van schoonmakers. Daarnaast wil het bedrijf extra service kunnen bieden door het comfort van de medewerkers in het gebouw te verhogen.

Private lora kantoor

Solution

Om al deze diensten mogelijk te maken maar ook om tijd- en kostenefficiënt te zijn, heeft CLICKEY solutions een maatwerkoplossing geboden. CLICKEY solutions heeft verschillende typen sensoren ontwikkelt voor het gebruik in kantoorpanden. Deze kunnen op eenvoudige wijze geïntegreerd worden in gebouwbeheersystemen. Het gaat om de volgende devices:

  • Occupation Sensor – meet en geeft inzicht in de bezetting en benutting van werkplekken, vergaderzalen, toiletten en ruimtes in je gebouw.
  • Comfort Sensor – meet en geeft inzicht in de omgevingswaarden in grotere ruimtes (temperatuur, luchtvochtigheid, CO2-concentratie, geluidsniveau en lichtintensiteit).
  • Schoonmaak sensor/App – meet en geeft inzicht in ruimtes waar wel of niet schoongemaakt moet worden.
  • Energy Monitor – geeft inzicht in de energieprestatie van je gebouw.

Alle sensoren van CLICKEY solutions gebruiken LoRa om hun sensorwaarden door te sturen. Voor een betrouwbare opvang en afhandeling van al deze sensordata heeft CLICKEY solutions een eigen Private LoRa netwerk opgebouwd met de Tektelic Kona Macro IoT Gateway van Capestone, wat met iedere nieuwe installatie steeds verder wordt uitgebreid. Het grote voordeel van een Private LoRa Netwerk is de onafhankelijkheid. Je kunt als netwerkbouwer zelf bepalen wat voor type gateway en op welke locatie het netwerk dekking moet bieden aan de sensoren. Voor bedrijven die op verschillende locaties in de EU of in de wereld een LoRa sensor oplossing bieden, is een Private LoRa netwerk een uitkomst. Daarbij zijn er geen abonnementskosten voor het gebruik van Private LoRa. De oplossing is namelijk volledig in eigen beheer.

clickey solutions private lora

Private LoRa netwerk in bedrijfspanden

In de oplossingen van CLICKEY solutions wordt sensordata uit de werkomgeving verzameld waarmee gedetailleerde analyses worden gemaakt. Hieruit ontstaan nieuwe inzichten waarmee gebruik (bezetting & benutting), comfort (luchtkwaliteit) en het schoonmaakproces in gebouwen op een slimme manier geoptimaliseerd wordt. Alle verzamelde en geanalyseerde informatie is inzichtelijk voor de gebouwbeheerder via een online platform. De verkregen informatie wordt tevens gekoppeld aan de schoonmaak-dienstverlening.

De Private LoRa oplossing zorgt ervoor dat medewerkers meer comfort op kantoor kunnen ervaren. De luchtvochtigheid, temperatuur en C02-gehalte in een ruimte wordt continue gemonitord en indien mogelijk aangepast. Ook kunnen medewerkers eenvoudig via een app zien welke ruimtes beschikbaar zijn om te werken of te vergaderen, en kan energie bespaard worden wanneer bepaalde ruimtes in het gebouw leeg zijn. Verder kunnen schoonmakers gerichter en efficiënter hun werk doen doordat ze inzichtelijk hebben welke ruimtes gebruikt zijn en welke niet.

Pedro de Smit, CEO van CLICKEY solutions: “We hebben bij dit project gekozen voor de Tektelic Kona Macro IoT Gateway omdat deze over maar liefst 16 kanalen beschikt. Bij grote bedrijven kunnen we tot wel 6000 sensoren gebruiken. Wanneer een groot gedeelte van de werknemers tegelijkertijd gaat lunchen en weer terugkeert naar de werkplek betekent dit dat er duizenden berichten in korte tijd van de sensor naar de gateways gestuurd worden. Doordat de gateway zoveel kanalen heeft kan hij dit met gemak aan. Tektelic heeft zich bij ons bewezen als een zeer betrouwbare fabrikant van LoRaWAN gateways. De devices zijn robuust en de prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend.”

Tektelic Kona Macro IoT Gateway

Klant aan het woord:

 

Pedro de Smit, CEO van CLICKEY solutions
Over de samenwerking met Capestone vertelt de Smit: “In totaal hebben we in samenwerking met Capestone tussen de 30 en 40 gebouwen voorzien met deze Private LoRa oplossing. Het contact met Capestone is altijd goed verlopen, de lijnen zijn kort en de voorraad is altijd snel beschikbaar. Dit zorgt ervoor dat wij altijd snel kunnen schakelen bij projecten.”
Pedro de Smit, CEO van CLICKEY solutions

Meer weten?

Bent u nieuwsgierig naar wat Capestone voor uw bedrijf kan betekenen? Onze sales afdeling denkt graag met u mee! Neem contact op met sales@capestone.com of bel naar 085 111 0838. Wilt u meer informatie over CLICKEY solutions? U  kunt meer lezen op de volgende website: https://www.clickey.eu/