Wat is het verschil tussen Mobile Broadband (MBB) en Fixed Wireless Access (FWA)

Er wordt regelmatig gesproken over termen als “4G/5G mobiel internet”, “4G/5G draadloos internet” en “4G/5G Fixed Wireless Access”, maar wat is precies het verschil en wat bedoelen we met 5G Fixed Wireless Access. Als gespecialiseerde 4G/5G Wireless WAN & IoT distributor lichten we dit graag verder toe. Net als Capestone probeert u namelijk ook het maximale uit technologische oplossingen te halen om zo het dagelijkse leven van uw klanten efficiënter, duurzamer en veiliger te maken.

In de basis moet er gekeken worden naar de onderliggende toepassing. Mobiel internet, via 4G of 5G, betekent feitelijk het gebruiken van internet op mobiele locaties. Denk hierbij aan internet in een voertuig, zoals een bus, binnenvaartschip of een tram, maar ook het opzetten van een internetverbinding via een MiFi voor op reis.

Met Fixed Wireless Access bedoelen we het permanent gebruiken van een draadloze verbinding als primaire internetverbinding, voor kantoor of thuis.

Meer weten? Kom in contact

Wat is Fixed Wireless Access

Fixed Wireless Access betekent dat de eindgebruiker permanent via een 4G/5G verbinding verbonden is met het internet. Een 5G FWA oplossing is wellicht nog het best te vergelijken met een draadloze glasvezelverbinding, voornamelijk bedoeld voor locaties waar de aanleg van een vaste glasvezelverbinding niet haalbaar is vanwege de hoge kosten of de geografische eigenschappen van de locatie. Denk hierbij aan afgelegen locaties, zoals; weilanden, heuvels, bergen en andere buitengebieden die lastig te bereiken zijn. Een Fixed Wireless verbinding is dan vaak de enige oplossing.

Netwerk Operators en Internet Service Providers investeren enorm in de aanleg van glasvezelnetwerken en de uitbreiding van het 5G netwerk om eindgebruikers van sneller internet te voorzien en om nieuwe diensten te leveren. Op plekken waar de aanleg van glasvezel TCO-wise niet interessant is en bestaande kopernetwerken – mede door de toenemende vraag vanuit de eindgebruiker naar snel internet voor allerlei applicaties – niet meer de gewenste snelheden levert, biedt Fixed Wireless Access technologie de mogelijkheid om ook deze eindgebruikers in buitengebieden te voorzien van internet.

Mobile networking

5G Fixed Wireless Access voor Consumer & MKB

Diverse netwerkapparatuur fabrikanten komen met 5G producten op de markt. Zo specialiseren merken als TCL en Huawei zich met hun 5G router portfolio op 5G Fixed Wireless Access oplossingen voor de consumentenmarkt, Small Office, Home Office en het MKB. De TCL 5G Home Station is een goed voorbeeld waarbij de consument of klein zakelijke gebruiker eenvoudig gebruik kan maken van een vaste draadloze verbinding. In combinatie met de Comgate 5G Echt Onbeperkt SIM is er tevens geen zorgen over het dataverbruik binnen Nederland. De TCL heeft standaard WiFi 6 waardoor live streaming, het bekijken en downloaden van 4K video’s en cloud gaming mogelijk is over deze 5G FWA verbinding. Er is ook gedacht aan de thuiswerker en zakelijke gebruiker, want middels de RJ11 poort kan er een VoIP toestel aangesloten worden op de router. Indien gewenst kan er een externe 5G antenne aangesloten worden voor beter ontvangst en kan de set uitgebreid worden met een switch en meerdere WiFi access points indien dat nodig is. Bijvoorbeeld omdat de ruimte te groot is voor het bereik van WiFi 6 vanuit de router.

Bekijk de TCL 5G Home Station
TCL-LINKHUB-5G-CPE-2

5G Fixed Wireless Access voor Enterprise

De zakelijke gebruiker stelt hele andere eisen aan een internetverbinding dan een consument. Vanzelfsprekend is de prijs belangrijk, maar daarentegen spelen thema’s als security en onderwerpen als redundancy, device management en API’s mogelijkheden een belangrijke rol in de keuze van een IT manager of netwerkbeheerder voor een specifiek merk. Een van de partijen die een centrale rol speelt in 5G networking oplossingen voor Enterprises is Cradlepoint, onderdeel van Ericsson. Het 5G portfolio bevat diverse cloud managed 5G Enterprise routers waarmee bedrijven de mogelijkheid hebben om 5G technologie te gebruiken als primaire bron van internet, oftewel 5G Fixed Wireless Access voor Enterprises.

Zo kan de Cradlepoint E3000 uitstekend ingezet worden als primaire router voor het Enterprise segment. Het apparaat beschikt niet alleen over dual-SIM functionaliteit, maar heeft ook ruimte voor een extra 5G modem waardoor er vier simkaarten gebruikt kunnen worden, waarvan 2 simultaan. De andere twee 5G simkaarten dienen dan als back-up. Belangrijk is dat de router beschikt over PoE, waarmee andere apparaten gevoed kunnen worden, zoals een switch of access points. De E3000 Enterprise router beschikt daarnaast over een SFP-poort voor glasvezel en meerdere LAN/WAN poorten met firewall en ISP doorvoersnelheden tot 2 Gbps.

enterprise 4g 5g

Meer weten? Vraag het aan onze expert

Wij helpen u graag met het beantwoorden van uw vragen. Of u nu technische ondersteuning zoekt voor uw Wireless Wan oplossing of algemene informatie over ons assortiment verlangt. Laat uw bericht achter en wij komen er spoedig op terug!

Direct contact
Service
Schrijf u in voor de nieuwsbrief