Hulp bij het kiezen van een 4G/5G router voor internet aan boord

Bij het kiezen van een 4G/5G router oplossing voor primaire internet connectiviteit en WiFi aan boord van een boot, kunt u de volgende vragen stellen:

 1. Met welke devices wilt u op internet (bijv. laptops, tablets, smartphone, camera, kaartplotter)?
 2. Met hoeveel apparaten wilt u tegelijkertijd online?
 3. Wilt u een gescheiden netwerk voor “Business” en “Crew”?
 4. Welke SIM-kaart moet er geleverd worden? Is dat voor Nederland, Europa of Wereldwijd?
 5. Moet de router ook geschikt zijn voor satelliet verbindingen?
 6. Wilt u ook apparaten zonder WiFi ontvangers verbinden met het internet? Bijvoorbeeld pc’s of kaartplotters.
 7. Wilt u kunnen besparen op datagebruik door gebruik te maken van openbare WiFi netwerken indien deze beschikbaar zijn?
 8. Wilt u het schip of de boot kunnen lokaliseren middels GPS?
 9. Wilt u de router(s) op afstand kunnen beheren? Bijvoorbeeld aanpassingen doen of een software update uitvoeren?
Maritiem

Internet op boot of schip: uitgebreidere wensen en eisen

Bij uitgebreidere wensen voor internet voor schepen inventariseert u eerst welke wensen er allemaal zijn. We leggen hieronder de meest voorkomende wensen en de daarbij benodigde eigenschappen van de 4G/5G router uit.

Niet-WiFi apparaten op internet? Kies een 4G/5G router met LAN poorten

Zijn er apparaten die geen ingebouwde WiFi ontvanger hebben, zoals pc’s of ingebouwde apparaten? Deze kunnen dan voornamelijk aangesloten worden op het internet via een router met 1 of meerdere LAN-poorten. Via een LAN kabel wordt het apparaat zoals een PC of workstation dan aangesloten met internet via de 4G/5G verbinding.

Besparen op datagebruik? Kies een 4G/5G router met WiFi as WAN (WAW)

WiFi as WAN betekent dat de router ook WiFi kan ontvangen en niet alleen uitzenden. Dit kan handig zijn om gebruik te maken van bestaande – gratis – netwerken zodra die beschikbaar zijn, bijvoorbeeld in de haven of nabij de wal. Dit kan een forse besparing op het datagebruik opleveren.

Maritiem 4g

Maximale 4G/5G internet redundancy? Kies een router met meerdere SIM-kaarten

Zijn de vereiste aan de mobiele 4G/5G dataverbinding bedrijfskritisch? Kies dan voor een dual-SIM router. Is er ook nog veel bandbreedte vereist? Bekijk dan een router met 4 SIM-kaarten sloten of zelfs 8 SIM-kaart sloten. Dit betekent dat er twee, vier of acht simkaarten in de router passen welke o.a. de volgende voordelen kan bieden;

 • Overschakelen naar een andere provider zodra het netwerk slechter wordt of geheel uitvalt.
 • Wisselen van SIM 1 naar SIM 2 als het datategoed op SIM 1 op is.
 • Load balancing van dataverkeer.
 • Het koppelen van meerdere 4G-verbindingen tot één enkele supersnelle gecombineerde datastroom dankzij zogenaamde “bonding” technologie.
Pepwave MAX HD2 IP67 - 4G LTE

Weten waar de boot is? Kies een 4G/5G router met GPS

Een router met GPS zorgt ervoor dat een boot altijd te lokaliseren is middels het GPS/Glonass satellietnetwerk. Dit is met name interessant voor de binnenvaart, zeevaart en bedrijven die boten verhuren. Ook komt GPS van pas bij het opsporen van assets in geval van diefstal.

Op afstand instellen en beheren van de router? Kies een 4G/5G router met een cloud management systeem

Tegenwoordig worden nagenoeg alle routers standaard geleverd met een cloud management systeem van de fabrikant of leverancier. Met een cloud management systeem kunnen routers remote ingesteld worden en firmware updates doorgevoerd worden. Ook biedt dit de mogelijkheid om bijvoorbeeld het dataverbruik te beheren of te limiteren.

Cradlepoint netcloud

Meer weten? Vraag het aan onze expert

Wij helpen u graag met het beantwoorden van uw vragen. Of u nu technische ondersteuning zoekt voor uw Wireless Wan oplossing of algemene informatie over ons assortiment verlangt. Laat uw bericht achter en wij komen er spoedig op terug!

Direct contact
Service Stefan Hoeven
Schrijf u in voor de nieuwsbrief